Támogatások:

2010.02.27. 00:55 - babavaro

 

A támogatásokhoz szükséges űrlapok letölthetők a http://www.magyarorszag.hu portálon az állampolgár dokumentumoknál. Az űrlap pontos címe: Igénybejelentés családtámogatás ellátásokra.
Otthon kitöltött, az anya/ igénylő aláírásával ellátott űrlapot bárki benyújthatja. Fontos hogy legyenek nála a szükséges iratok:az igénylő személyi igazolványa,igazolás a kórházi osztályon történő kezelésről,magán-nyugdíjpénztári tagság belépési nyilatkozat záradékolt példánya,terhes gondozáson való megjelenést igazoló orvosi igazolás,születési anyakönyvi kivonat,a szülők és a baba TAJ-kártyája,adókártyák.Ha a munkáltatónál társadalombiztosítási kifizetőhely működik akkor oda kell vinni a papírokat. Ha nem akkor a területileg illetékes Álamháztartási Hivatalhoz vagy Egészségbiztosítási Pénztárhoz kell fordulnotok. Budapesten a Lőportár utca 3/b-be kell vinni a kitöltött űrlapot.




Anyasági támogatás:

Egszeri juttatás. Feltétele a magyar állampolgárság valamint az hogy az anya a terhesség alatti terhesgondozáson legalább négyszer megjelent (koraszülésnél egy alkalom elegendő). Igényelni a szülést követő 180 napban lehet, utána már nem. Összege az öregségi nyugdíj legkisebb összegének 225%-a. Ez most (2010 február) 64.125 Ft.

 

Gyermekgondozási segély (GYES):

Jogosult rá minden magyar állampolgárságú szülő, gyám, nagyszülő. A 2010 április 30. előtt született gyermekek esetében három évig az ezen időpont után születetteknél két évig havonta folyósítják. A segélyre jogsult kereső tevékenységet a gyermek egy éves koráig nem végezhet. Összege az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegével azonos. Ez most (2010 február) 28.500 Ft/ hó.

Terhességi gyermekágyi segély (TGYÁS):

Maximum 168 napig jár, utána GYED-et vagy GYES-t fogsz kapni.Jgusult vagy ha az igénylés előtti két évben minimum 180 napig biztosított voltál és a biztosítás ideje alatt vagy annak megszűnését követő 42 napban szültél, vagy a táppénz alatt.

Gyermekgondozási Díj (GYED):

Jogosult rá az a szülő, aki a szülés időpontjában munkaviszonyban áll, és az igénylést megelőző két évben minimum 180 napon, 2010 május elsejétől minimum 365 napon át biztosított volt. Az az anya aki terhességi gyemekágyi segélyben részesül és biztosítása ezen időszakban szűnik meg. A GYED igénybevétele mellett munkát vállalni, bármilyen kereső tevékenységet folyatatni nem lehet- Összege a kereset 70%, e maximum 102 ezer Ft.

Gyermeknevelési támogatás (GYET):

Az a  szülő, gyám, nagyszülő veheti igénybe, aki saját háztartásában minimum három gyermeket nevel. Összege az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összege, ami most ( 2010 feruár) 28.500 Ft. Kereső tevékenységet napi 4 órában folytathatsz a segély igénybevétele mellett.

Családi pótlék:

Összege 2010-ben gyermekenként: egy gyermek esetén 12.000 Ft, két gyermek esetén 13.300 Ft , három vagy több gyermek esetén 16.000 Ft.

A bejegyzés trackback címe:

https://babazzunk.blog.hu/api/trackback/id/tr601793864

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása