Egyéni keresés

Hasznos tanácsok leendő szülőknek.

Friss topikok

Linkblog

Archívum

PCO

2010.02.27. 00:54 - babavaro

A policisztás petefészek szindróma ma az egyik leggyakoribb meddőséget is okozó probléma. Kialakulásának genetikai és életmódbeli okai vannak. Inzulinrezisztencia alakul ki, a sejtek egyre kevésbé érzékelik az inzulin jelenlétét így egyre több és több termelődik, hogy ugyanazt a hatás váltsa kia azaz levigye a megemelkedett vércukorszintet. Az inzulin túltermelődés hatással van más hormonokra így az androgénre is, az szintén túltermelődik, aminek hatására a petefészekben levő tüszők nem tudnak beérni és ciszták alakulnak ki, innen a jellegzetes cisztás petefészek.

Kivizsgálás:

-Terheléses vércukorvizsgálat és inzulin mérés.

- petefészek viszgálata hüvelyi ultrahanggal.

Kezelés:

-Diéta: cukros, magas glikémiás indexű ételek( fehér kenyér, cukor, fehér rizs, édességek, tésztafélék, krumpli, cukros üdítők) kerülése.

-Mozgás: a rendszeres testmozgás csökkenti a  vércukorszintet és túlsúlysaknál segít a testsúly optimalizálásában.

-Metformin: ez egy a kettes típusú diabéteszben használt gyógyszer, ami nagyon hatásosnak bizonyult pco esetén

-Alternatív gógymódok: Akupunktúra,kecskerutafű, a gyermekláncfű, a fehérbabhéj, kukoricabajusz angelika.

 

Terhesség és pco:

Ebben a betegségben gyakori a meddőség, teherbeesési nehézségek és ha a megtermékenyítés létre is jön a vetélés kockázata igen magas. Javasolt a metformin szedése terhesség és szoptatás alatt is ( nem magzatkárosító!) illetve a mozgás, kismamatorna és a diéta betartása is ( fogyókúrázni tilos, de figyeljunk arra hogy a kellő széhidrát összetett széhidrát formájában kerüljön a tányérunkra és vegyük figyelembe azt is hogy nem kell kétszer annyit ennünk elég 600-800 kalóriával többet bevinni).

A bejegyzés trackback címe:

https://babazzunk.blog.hu/api/trackback/id/tr311793862

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása