Hasznos tanácsok leendő szülőknek.

Friss topikok

Linkblog

Archívum

könyvajánló anyukáknak:

2010.02.27. 03:46 - babavaro

Csak egy kattintás a bal oldalon látható numero7 könyvesbolt linkre és már rendelheted is a kedvező árú könyveket.

Mit egyen a gyerek?- Dr. Zoltán Zsófia-1579 Ft

Gyermekjóga- Csíki Mariann- 2792 Ft

Gyermekjátékok az első évekre-Friedl Johanna-1964 Ft

A terhesség és a csecsemőgondozás gyakorlati kisenciklopédiája-5592 Ft

Hozd ki a legtöbbet a gyerekedből!- Játékos fejlesztő gyakorlatok- Ken, Adams-2835 Ft

könyvajánló gyerekeknek:

2010.02.27. 00:56 - babavaro

Csak egy kattintás a bal oldalon látható numero7 könyvesbolt linkre és már rendelheted is a kedvező árú könyveket.

Most akár 20% kedvezményt is kaphatsz a bolti árhoz képest:

Mosó Masa Mosodája- Varga Katalin-1368 Ft

Misi Mókus kalandjai-Tersánszky Józsi Jenő-1863 Ft

Óvodások tankönyve- Deákné B. Katalin- 1215 Ft

Anna Peti és Gergő-Játsszunk együtt!-Bartos Erika-1619 Ft

Szélike Királykisasszony- Benedek Elek-728 Ft

A téli tücsök meséi- Csukás István-1903 Ft

Spock doktor csecsemő és gyermekgondozása-3709 Ft

Már óvodás vagyok-Janikovszky Éva-1411 Ft

Már iskolás vagyok-Janikovszky Éva-1611 Ft

Vackor az első bében- Kormos István-1846 Ft

Tündér Lala-Szabó Magda-2268 Ft

Ha a világ rigó lenne- Weöres Sándor-1944 Ft

A kalapba zárt lány- Lázár Ervin-1603 Ft

Zengő ABC- Móra Ferenc-1449 Ft

 

Okmányok:

2010.02.27. 00:55 - babavaro

Születési anyakönyvi kivonat:

Ez a gyermeked első okmánya. A kórházad szerinti Polgármesteri Hivatal Anyakönyvi Hivatala állítja ki. Legtöbbször kiküldik az illetékes kórházba és már ott megkapjátok, de az is előfordulhat, hogy vissza kell menni érte a kórházba vagy a hivatalban lehet átvenni. Kiállításához szükséges az anya személyi igazolványa, lakcímkártyája és az apasági nyilatkozat v. 300 napnál nem régebbi házassági anyakönyvi kivonat.

Lakcímkártya:

Sokszor ezt is a kórházad körzetébe tartozó Anyakönyvi Hivatal állítja ki. Többnyire a születési anyakönyvi kivonattal megérkezik és átvehető a kórházban, de itt is előfordul, hogy személyesen be kell érte menni a hivatalba. Ha nektek kell igényelni, a gyerek Anyakönyvi kivonatán kívül az anya lakcímkártyáját és személyigazolványát kérik hozzá. A gyerek kártyáján az anya állandó lakcíme fog szerepelni. Ezt természetesen át lehet iratni és sokszor érdemes is, mivel sok ingyenes támogatástól eleshettek ha nem a tartózkodási helyre van bejelentve a pici.

TAJ kártya: Ha személyesen intézitek szükséges hozzá mindkét szülő személyi igazolványa és TAJ száma valamint a gyerek születési anyakönyvi kivonata. Budapesten a Teve utcában az Egészsébiztosítási Pénztárnál lehet átvenni. Ha nem személyesen intézitek az OEP hivatalból kiküldi a szülők által megadott címre, de ez több mint egy hónapba is telhet.

Adókártya: A babakötvényhez szükséges és a területile illetékes APEH állítja ki.

Apasági nyilatkozat:

Abban az esetben kell kérvényezni, ha nem vagytok házasok és nem éltek regisztrált élettársi kapcsolatban. Az anya lakhelye szerint illetékes önkormányzat állítja ki. Szükséges hozzá mindkét szülő jelenléte, személyi igazolványok, lakcímkártyák, terhességi kiskönyv, igazolás az orvostól a fogantatási vélt időpontjáról, hajadonsági nyilatkozat( ezt szintén az illetékes önkormányzatnál vagy a népességnyilvántartónál lehet kérni). A nyilatkozat hivatalosan nem lehet 30 napnál régebbi. Január elsejétől azt is bizoyítani kell a leendő anyának,hogy a fogantatás időpntjában nem volt házas és nem élt regisztrált élettársi kapcsolatban( ha igen, automatikusan az akkori férj vagy élettárs lesz a gyermek apja). A hivatali dolgozók még nincsemek felkészülve ezen probléma megoldására, sokszor még a szükséges nyomtatványok is hiánycikknek számítanak.

Támogatások:

2010.02.27. 00:55 - babavaro

 

A támogatásokhoz szükséges űrlapok letölthetők a http://www.magyarorszag.hu portálon az állampolgár dokumentumoknál. Az űrlap pontos címe: Igénybejelentés családtámogatás ellátásokra.
Otthon kitöltött, az anya/ igénylő aláírásával ellátott űrlapot bárki benyújthatja. Fontos hogy legyenek nála a szükséges iratok:az igénylő személyi igazolványa,igazolás a kórházi osztályon történő kezelésről,magán-nyugdíjpénztári tagság belépési nyilatkozat záradékolt példánya,terhes gondozáson való megjelenést igazoló orvosi igazolás,születési anyakönyvi kivonat,a szülők és a baba TAJ-kártyája,adókártyák.Ha a munkáltatónál társadalombiztosítási kifizetőhely működik akkor oda kell vinni a papírokat. Ha nem akkor a területileg illetékes Álamháztartási Hivatalhoz vagy Egészségbiztosítási Pénztárhoz kell fordulnotok. Budapesten a Lőportár utca 3/b-be kell vinni a kitöltött űrlapot.
Anyasági támogatás:

Egszeri juttatás. Feltétele a magyar állampolgárság valamint az hogy az anya a terhesség alatti terhesgondozáson legalább négyszer megjelent (koraszülésnél egy alkalom elegendő). Igényelni a szülést követő 180 napban lehet, utána már nem. Összege az öregségi nyugdíj legkisebb összegének 225%-a. Ez most (2010 február) 64.125 Ft.

 

Gyermekgondozási segély (GYES):

Jogosult rá minden magyar állampolgárságú szülő, gyám, nagyszülő. A 2010 április 30. előtt született gyermekek esetében három évig az ezen időpont után születetteknél két évig havonta folyósítják. A segélyre jogsult kereső tevékenységet a gyermek egy éves koráig nem végezhet. Összege az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegével azonos. Ez most (2010 február) 28.500 Ft/ hó.

Terhességi gyermekágyi segély (TGYÁS):

Maximum 168 napig jár, utána GYED-et vagy GYES-t fogsz kapni.Jgusult vagy ha az igénylés előtti két évben minimum 180 napig biztosított voltál és a biztosítás ideje alatt vagy annak megszűnését követő 42 napban szültél, vagy a táppénz alatt.

Gyermekgondozási Díj (GYED):

Jogosult rá az a szülő, aki a szülés időpontjában munkaviszonyban áll, és az igénylést megelőző két évben minimum 180 napon, 2010 május elsejétől minimum 365 napon át biztosított volt. Az az anya aki terhességi gyemekágyi segélyben részesül és biztosítása ezen időszakban szűnik meg. A GYED igénybevétele mellett munkát vállalni, bármilyen kereső tevékenységet folyatatni nem lehet- Összege a kereset 70%, e maximum 102 ezer Ft.

Gyermeknevelési támogatás (GYET):

Az a  szülő, gyám, nagyszülő veheti igénybe, aki saját háztartásában minimum három gyermeket nevel. Összege az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összege, ami most ( 2010 feruár) 28.500 Ft. Kereső tevékenységet napi 4 órában folytathatsz a segély igénybevétele mellett.

Családi pótlék:

Összege 2010-ben gyermekenként: egy gyermek esetén 12.000 Ft, két gyermek esetén 13.300 Ft , három vagy több gyermek esetén 16.000 Ft.

Kötelező oltások:

2010.02.27. 00:54 - babavaro

 

BCG: Tuberkulózis elleni oltás. 0- 6 hetes kora között kapja meg a pici. Rendszerint már  a kórházban beadják.

HiB: 2 hónaposan esedékes az agyhártyagyulladás elleni oltás.

DPT IPV HIB: A 3. hónapban adják be ezeket. DPT a torokgyík, tuberkolózis és a szamárköhögés ellen ad védettséget. Az IPV és az OPV a járványos gyerekbénulást előzi meg.

DPT OPV HIB: 4 hónaposan kapjuk meg.

DPT OPVTu: az 5. hónapban kell megkapnunk.

MMR OPV HIB: 15 hónaposan esedékes MMR: Kanyaró, mumpsz, rubeóla ellen.

DPT OPV:3 évesen ezzel oltanak.

DPT OPV: 6 évesen adják be.

DiTe: :A torkgyík és a tetanusz ellen ad védettséget, 11 évesen kapják a gyerekek.

MMR: Újraoltás, 11 éves korban.

HpB: A fertőző májgyulladás egyik fajtája ellen véd. 14 évesen, az általános iskola nyolcadik osztályában kapja meg a gyermek.

PCO

2010.02.27. 00:54 - babavaro

A policisztás petefészek szindróma ma az egyik leggyakoribb meddőséget is okozó probléma. Kialakulásának genetikai és életmódbeli okai vannak. Inzulinrezisztencia alakul ki, a sejtek egyre kevésbé érzékelik az inzulin jelenlétét így egyre több és több termelődik, hogy ugyanazt a hatás váltsa kia azaz levigye a megemelkedett vércukorszintet. Az inzulin túltermelődés hatással van más hormonokra így az androgénre is, az szintén túltermelődik, aminek hatására a petefészekben levő tüszők nem tudnak beérni és ciszták alakulnak ki, innen a jellegzetes cisztás petefészek.

Kivizsgálás:

-Terheléses vércukorvizsgálat és inzulin mérés.

- petefészek viszgálata hüvelyi ultrahanggal.

Kezelés:

-Diéta: cukros, magas glikémiás indexű ételek( fehér kenyér, cukor, fehér rizs, édességek, tésztafélék, krumpli, cukros üdítők) kerülése.

-Mozgás: a rendszeres testmozgás csökkenti a  vércukorszintet és túlsúlysaknál segít a testsúly optimalizálásában.

-Metformin: ez egy a kettes típusú diabéteszben használt gyógyszer, ami nagyon hatásosnak bizonyult pco esetén

-Alternatív gógymódok: Akupunktúra,kecskerutafű, a gyermekláncfű, a fehérbabhéj, kukoricabajusz angelika.

 

Terhesség és pco:

Ebben a betegségben gyakori a meddőség, teherbeesési nehézségek és ha a megtermékenyítés létre is jön a vetélés kockázata igen magas. Javasolt a metformin szedése terhesség és szoptatás alatt is ( nem magzatkárosító!) illetve a mozgás, kismamatorna és a diéta betartása is ( fogyókúrázni tilos, de figyeljunk arra hogy a kellő széhidrát összetett széhidrát formájában kerüljön a tányérunkra és vegyük figyelembe azt is hogy nem kell kétszer annyit ennünk elég 600-800 kalóriával többet bevinni).

Panaszok szülés után:

2010.02.27. 00:26 - babavaro

Hajhullás: 

A terhesség alatt a hajhullás normális ciklusa megáll, így a szülés után fokozott hajhullás tapasztalható, ami sajnos normális jelenség és hónapkig is eltarthat. Sokat nem tehetsz ellene, de ha kímélő sampont használsz, nem teszed ki vegyi kezeléseknek, nem festeted, daueroltatod a hajad az egész biztosan nem árt.

Izzadás:

A fokozott izzadás is normális jelenség a gyermekágy időszakában, mivel a terhesség alatt a folyadékmennyiség megnő a szervezetedben és ettől a szülés után szabadulsz meg. Igyál sok folyadékot, öltözz lazán, természetes anyagokból készült ruhákba!

Hátfájás:

Sajnos nagyon gyakori jelenség, mivel az ízületek és inak jóval lazábbak szülés után. Próbálj meg keveset hajolgatni, ügyelj a helyes testtartásra ülés közben is!

Vérzés:

Szülés után jelentkezik és akár hetekig is eltarthat. Ha a vér színe megváltozik, mennyisége jelentősen megnő vagy kellemetlen szagú mindenképpen fordulj orvoshoz!

Fájó, feszülő mellek:

A melleid felkészülnek a szoptatásra, igy nemcsak megnőnek, de meg is keményedhetnek, ami sokszor erős feszülés és fájdalomérzettel jár. A meleg borogatás hozhat némi átmeneti enyhülést. A legfontosabb, hogy a melleid mindig örüljenek ki, ha a baba nem tette meg akkor kézi vagy elektromos mellszívóval kell kiüríteni a melleket.Sokszor a mellbimbó begyulladása okozza a legnagyob problémát. Ez legtöbbször a helytelen szoptatás miatt alakul ki, vagy azért mert túl sokáig marad nedves a bimbó. Midenképpen érdemes szakemberhez fordulnod, aki segít elsajátítani a helyes szoptatási módszereket.

Inkontinencia:

Akár hetekig is eltartó probléma, amin leginkább a medencefenék izmainak megerősítésével segíthetsz. Ezeket a speciális gyakorlatokat már a szülés után is nyugodtan elkezdheted.

 

Mit vigyünk a kórházba?

2010.02.27. 00:22 - babavaro

Anyának:

-hálóing (érdemes többet vinni)

-köntös

-eldobható bugyik

-egészségügyi betét

-szoptatós melltartó

-szoptatós párna

-mellvédő krém

-mellbimbó kiemelő, ha kell

-fogkefe, fogkrém, tisztálkodószer, testápló

- papucs 2 db. egy kell a zuhanyzáshoz

- meleg zokni

-hajkefe, hajcsat, hajgumi

-ruha és cipő  a hazaútra

Apának:

-toll

-aprópénz( parkoláshoz, büfébe)

- mobiltelefon

- rokonok, barátok, dúla, orvos, szülésznő telefonszáma

-óra ( az összehzódások mérésére)

-féyképezőgép, kamera

- ennivaló, innivaló

-ha a papa is benn alszik papucs, hálóruha, váltás ruha, fogkefe, fogkrém

A babának:

-pelenka ( a kórházban adnak, de nem biztos hogy elegendő lesz, az eldobhatót célszerű ilyenkor használni)

- autósülés

- az évszaknak megfelelő ruházat ( rugdalózó, zokni, trikó, kezes-lábas v. overáll, sapka)

- törlökendő

- vatta

-pólya

- estére pizsama v. rugdalózó

 

Babakelengye:

2010.02.27. 00:21 - babavaro

Alvás:

-kiságy , ha nem szabvány méretű lehet hogy nehezen találunk hozzá megfelelő matracot.(szabvány méretek: 60X120, 70X140)

-matrac: fontos hogy kemény legyen, a legjobb a habszivacs vagy a kókusz matrac

-gumilepedő 1db.

-lepedő 1-2 db.

-ágynemű v. hálózsák v. könnyű takaró. Mostanában az utóbbiakat javasolják a csecsemőhalál elkerülése érdekében.

- halvány fényű éjjeli lámpa

Fürdetés:

-kád v. mosdótál. az utóbbiról sokan úgy tartják hogy  pici jobban szereti, de pár hónap alatt kinövi a gyermek.

- kádtartó állvány vagy rács

-fürdőlepedő 2db.

-mosdókesztyű

-vízhőmérő

Utazás:

-babakocsi

-babahordozó

-autósülés (0-13kg-ig)

-kenguru v. hordozókendő

-utazó ágy

-pelenkázó táska v. hátizsák

Ruházkodás:

-rugdalózó 6-7 db.

-pulóver 5-6 db.

-póló 3-4 db.

-kabát 2db. egy vékony és egy vastag

-hálózsák v. angolpólya

- sapka 3db. vékony és vastag is

-zokni 5pár

-harisnya 4pár

-overál 2 db.

Etetés:

- szoptatós párna

- mellszívó

-mellpárna

- cumisüveg és cumi ( szoptatás esetén 2db., tápszer adása esetén 6db.)

-cumisüveg-tisztító kefe

-sterilizáló tabletta v. folyadék

Pelenkázás:

-Pelenkázó szekrény v. lap

-törlőkendő

-popsikenőcs

-24 db. textilpelenka, gumibugyi, pelenkabélés, biztosítótű, fertőtlenítő folyadék, 2db. vödör v. 70 db. eldobható pelenka

Egyéb:

-hajkefe

-tompa végű olló

-vatta

-babafigyelő

- légzésfigyelő

-babamérleg

-párásító

-orrszívó

-lázmérő

Mikor forduljak azonnal orvoshoz?

2010.02.27. 00:19 - babavaro

vérzés:

A vérzésnek nagyon sok oka lehet. Vetélés, méhen kívüli terhesség, szeretkezés miatti vérzés, hormonális vérzés. Jelenthet méhfalrepedést vagy méhlepényleválást. Ha a vérzést fájdalom, vagy görcs kiséri haladéktalanul menj be a kórházba! Abban az esetben is orvoshoz kell fodulni ha nincs fájdalomérzet.

magzati mozgás hiánya: 

a 28. héttől számolni kell a baba mozgását, minimum tíz mozgást kell érzkelned, ha ettől kevesebbet számolnál keresd fel az orvosod!

több napig tartó hányás, hasmenés: kiszáradáshoz vezethet, így igen veszélyes.

 

Baba-mama fotózás

2010.02.27. 00:07 - babavaro

Most akciós áron, ajándék fotókönyvvel!!!

portrefoto.blog.hu

Árt-e a babának?

2010.02.26. 22:48 - babavaro

Alkohol: Igen. Már kis menyiségű alkohol rendszeres fogysztása is növeli a koraszülés és a születési rendellenességek kockázatat. A legtöbb szakember a terhesség és szoptatás alatt az alkohol tejes elhagyását javasolja.

Dohányzás: Igen. Ha cigarettázol azzal növeled a vetélés a koraszülés és a fejlődési rendelenességek kockázatát. Arra is jóval nagyobb lesz az esély, hogy gyermeked fejletlenül, alacsony születési súllyal jön a világra.

Drogok: Igen. Még a marihuána és egyéb könnyűdrogok nem rendszeres fogyasztása is tilos!

Gyógyszerek: Sokszor a recept nélkül kapható gyógyszerek is okozhatnak komplikációt, így minden esetben beszéld meg az orvosoddal/ védőnőddel, ha a terhes vitaminon kívül mást is szedsz! A vényköteles gyógyszerek esetében orvosod minden esetben mérlegel. Sokszor nagyob kárt okozunk a babának azal ha nem szedjük a felírt készítményt. Természetesen a terhesség tényéről tájékoztatni kell a kezelőorvost.

Láz: Igen. Minden esetben csillapítani kell akár lázcsillapítóval is. Ha 2-3 napnál tovább tart fordulj orvoshoz, mert komly károsodást okozhat a babádnak!

Oltás: Terhes nők oltása általában nem javasolt. Előfordul hogy maga az oltás kevesebb kockázattal jár mint a betegség (H1N1).

Szauna: Igen. a túlzott felhevülés növeli a vetélés és a nyitott gerinc kockázatát is.

Szolárium: Növeli a bőrrák kockázatát. Terhesség alatt nem javasolt sem a szolárium sem a túlzott napozás, bár a babának ne okoz károsodást.

Fejfájás, szédülés: Ezen tünetek nagyon kellemetlenek, de a babára nincsenek hatással.

Tisztítószerek: Érdemes nem belélegezni ezeket, vagy öko, illetve BDIH jelzéssel ellátott termékeket vásárolni.

Festékek: Sok festék tartalmaz egészségre káros anyagokat. Legjobb ha nem te fested ki a baba szobáját.

Hajfestés, pedikűr: Ezek nem ártanak a babának, de az oldószer gőzeit nem szabad belélegezni sem hajfestéskor sem a műköröm felrakásakor.

Gyógyvíz: Igen. A túlzott felhevülés és a víz összetétele (pl.  kénes gyógyvíz) is ártalmas lehet. Nem beszélve arról hogy joban kivagy téve a fertőzésveszélynek is.

Tiltott ételek:

2010.02.26. 22:42 - babavaro

Pasztőrözetlen sajtok, penészes sajtok, márványsajtok, nyers ételek( sushi, tatár beafsteak, osztriga), pástétomok, főtlen tojás, tiramisu, alkohol, mosatlan gyümülcsök, zöldségek, kecsketej, feta sajt.

Ezen ételek, italok elfogysztásával olyan fertőző betegségeket kaphatunk el mint a listeriózis, toxplazmózis vagy a szamonella. Vetélés, koraszülés, a baba fertőződése vagy károsodása lehet a ferőződésünk eredménye.

 

Kerülendő vagy mértékkel fogyasztható ételek, italok:

A cukros és szénsavas üdítők, kávé, fekete tea, édességek, csokoládék, tészta, krumpli, fehér kenyér, fehér rizs.

Ha megteheted vásárolj bioélelmiszert!

 

Terhességi panaszok

2010.02.26. 22:11 - babavaro

Ödéma: kerüld a sok állást, a szűk ruhákat és fogyassz elegendő folyadékot ( leginkább víz formájában).

Hátfájás: Figyeljünk az egyenes tartásra, ülés közben is! Sokat segítenek a speciális hátizomerősítő gyakorlatok. Ne hajolj, inkább a térdedet rogyaszd be ha valamit fel akarsz venni! Ne cipekedj, ha van nagyobb gyerek a családban őt se emelgessük! Fontos a kényelmesen megválasztott pozíció alváskor is és a matrac minősége. Ne aludj puha vagy hepehupás ágyon!

Szérekedés: A rendszeres testmozgás mellett a rostokban gazdag étrend és a megfelelő folyadékbevitel segíthet. Vannak természetes alapú székletlazítók is, amiket használhatsz. Hashajtót soha ne szedj, mert akár vetélést is okozhat!

Rosszullét: Egyél gyakran keveset! Kerüld a túl fűszeres ételeket, kávét, fekete teát! Ne feküdj a hátadon! Az oldalfekvés a legjobb. Soha ne kelj fel hirtelen, mert elszédülhetsz. Legyen laza a ruházatod! Ne öltözz be túlzottan! Ha szédülsz ülj le vagy feküdj le és tedd fel a lábaidat! Sokszor már a friss levegő is segít, nyiss ablakot, vagy ha tudsz menj ki a szabadba! Igyál elegendő folyadékot!

Fáradtság: Főleg az első harmadban jellemző. A rendszeres testmozgás, helyes táplálkozás minél több pihenés segíthet. Próbáld megérteni, hogy a terhesség egy más álapot, így nem feltétlenül tudsz mindent a korábbi intenzitással végezni és remélhetőleg ezt senki nem is várja el tőled. Kérj segítséget a párodtól, szüleidtől, barátaidtól!

Álmatlanság: Próbád megtalálni a helyes pozíciót alváskor! Sokaknak segít ha párnát tesznek a hasuk és a lábuk alá. Kemény matracon aludj! Próbáld leküzdeni az esti farkaséhséget és későn már ne egyél mértéktelenül!

Mellfeszülés: Fontos a megfelelő melltartó kiválsztása. Kosárméreted akár több számmal is nőhet, így a régi melltartók hordása is fokozhatja a panaszokat. Ha van rá lehetőséged kérd ki szakember vagy a védnőd tanácsát!

Fejfájás: Igyál elegendő folyadékot! Sokszor a kálcium vagy magnézium hiánya okozza ezt a kellemetlen tünetet.

Terhességi csíkok: Igyál sok folyadékot! Használj természetes olajokat (oliva, rózsa, madulaolaj)! Ezeket célszerű az esti fürdés után a még nedves testre kenni.

Hogyan számolhatom ki a szülés várható időpontját?

2010.02.26. 21:33 - babavaro

28 napos ciklus esetén az utolsó menstruáció első napjához 280 napot adunk. Ha a ciklusunk nem 28 napos annyival több vagy kevesebb napot adunk a menstruáció utolsó napjához amennyivel a ciklus hossza eltér. Pl.: ha a ciklusod 30 napos 282 nappal, ha csak 26 278 nappal kell számolnod.

 

Házi terhességi teszt használata:

2010.02.26. 21:05 - babavaro

Mikor célszerű elvégezni?

Már a kimaradt vérzés első napján megcsinálhatod.

Muszáj a reggeli első vizeletet használni?

Nem, de célszerű, mivel ez a legkoncentráltabb.

Mennyi idő kell az eredmény megjelenéséhez?

A teszt típusától függően ehhez 1-3 perc szükséges.

Hogy néz ki egy negatív teszt?

Abban az esetben ha nem vagy terhes egy csík, ezt nevezzük kontroll csíknak látható.

Hogy néz ki egy pozitív teszt?

Ha a teszted pozitív két csíkot fogsz látni. Ha a terhességet jelző színes csík csak nagyon halványan jelenik meg is pozitív a teszt.

Mi tegyek ha a tesztem negatív, de mégis úgy érzem, hogy teherbe estem?

Ebben az esetben lehetséges hogy a teszt még nem tudja kimutatni a terhességet, mivel túl rövid idő telt el a megtermékenyítéstől. Javasolt egy hét múlva megismételni a tesztet.

Lehet-e többször felhasználni a házi tehességi teszteket?

Nem, minden alkalommal újat kell használni.

 

Terhességi tünetek

2010.02.26. 20:30 - babavaro

-havi vérzés kimaradása

-érzékeny , feszülő mellek

-hányás, rosszullét

-hangulatváltozások

-kimerültség, fáradtság

- szagundor

-fémes íz a szájban

- gyakori vizelési inger