Egyéni keresés

Hasznos tanácsok leendő szülőknek.

Friss topikok

Linkblog

Archívum

Okmányok:

2010.02.27. 00:55 - babavaro

Születési anyakönyvi kivonat:

Ez a gyermeked első okmánya. A kórházad szerinti Polgármesteri Hivatal Anyakönyvi Hivatala állítja ki. Legtöbbször kiküldik az illetékes kórházba és már ott megkapjátok, de az is előfordulhat, hogy vissza kell menni érte a kórházba vagy a hivatalban lehet átvenni. Kiállításához szükséges az anya személyi igazolványa, lakcímkártyája és az apasági nyilatkozat v. 300 napnál nem régebbi házassági anyakönyvi kivonat.

Lakcímkártya:

Sokszor ezt is a kórházad körzetébe tartozó Anyakönyvi Hivatal állítja ki. Többnyire a születési anyakönyvi kivonattal megérkezik és átvehető a kórházban, de itt is előfordul, hogy személyesen be kell érte menni a hivatalba. Ha nektek kell igényelni, a gyerek Anyakönyvi kivonatán kívül az anya lakcímkártyáját és személyigazolványát kérik hozzá. A gyerek kártyáján az anya állandó lakcíme fog szerepelni. Ezt természetesen át lehet iratni és sokszor érdemes is, mivel sok ingyenes támogatástól eleshettek ha nem a tartózkodási helyre van bejelentve a pici.

TAJ kártya: Ha személyesen intézitek szükséges hozzá mindkét szülő személyi igazolványa és TAJ száma valamint a gyerek születési anyakönyvi kivonata. Budapesten a Teve utcában az Egészsébiztosítási Pénztárnál lehet átvenni. Ha nem személyesen intézitek az OEP hivatalból kiküldi a szülők által megadott címre, de ez több mint egy hónapba is telhet.

Adókártya: A babakötvényhez szükséges és a területile illetékes APEH állítja ki.

Apasági nyilatkozat:

Abban az esetben kell kérvényezni, ha nem vagytok házasok és nem éltek regisztrált élettársi kapcsolatban. Az anya lakhelye szerint illetékes önkormányzat állítja ki. Szükséges hozzá mindkét szülő jelenléte, személyi igazolványok, lakcímkártyák, terhességi kiskönyv, igazolás az orvostól a fogantatási vélt időpontjáról, hajadonsági nyilatkozat( ezt szintén az illetékes önkormányzatnál vagy a népességnyilvántartónál lehet kérni). A nyilatkozat hivatalosan nem lehet 30 napnál régebbi. Január elsejétől azt is bizoyítani kell a leendő anyának,hogy a fogantatás időpntjában nem volt házas és nem élt regisztrált élettársi kapcsolatban( ha igen, automatikusan az akkori férj vagy élettárs lesz a gyermek apja). A hivatali dolgozók még nincsemek felkészülve ezen probléma megoldására, sokszor még a szükséges nyomtatványok is hiánycikknek számítanak.

A bejegyzés trackback címe:

https://babazzunk.blog.hu/api/trackback/id/tr441793865

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása